DOĞANIN BÜYÜLÜ SESİ: DÖNGEL ŞELALESİ
Güneşin nazlı nazlı doğduğu bir Mayıs sabahına uyandığımız bir gündü... Ailecek şehrin gürültüsünden ve karmaşasından uzaklaşmak, doğanın kucağında huzur bulmak geldi içimizden. Kahramanmaraş’ın doğa harikası yerlerinden biri olan Döngel Şelalesi bizim için böyle zamanlarda her daim kaçış noktası olmuştur. Şelalenin büyülü coşkusuna tanıklık etmek üzere yola koyulduk…
Döngel Şelalesi şehir merkezine 44- 50 kilometre uzaklıktadır. Kahramanmaraş’tan Kayseri yönüne doğru giderken şelaleye adını veren Döngel Köyü istikametine doğru dönülür. Köy yolundan yaklaşık 700 metre ilerledikten sonra piknik alanına varılır. Bundan sonraki kısımlar için arabanızı park ederek yürümeniz gerekir. Merak etmeyin! Yol yormaz insanı. Yürüme mesafesi uzak olmadığı gibi asırlık çınar, ceviz ağaçları ve farklı türdeki bitki örtüsüyle bezenmiş bu doğal güzellik size öyle bir kucak açar, sizi öyle bir sarıp sarmalar ki, nasıl yürüdüğünüzü anlamazsınız bile. Hele de bahar aylarında suyun bol oluşu nedeniyle şelale daha bir heybetle çağlar yüksekten. Etrafa sıçrayan su damlaları yemyeşil yaprakların arasından süzülerek, doğanın melodisine ve kelebeklerin dansına eşlik eder. Doğanın gücü ve zarafetini bir arada görmenin mümkün olduğu nadir yerlerden biridir Döngel Şelalesi…
Araştırmalarım neticesinde bu şelalenin kaynağını Yeşil Göz’den çıkan akarsudan aldığını, Tekir’de battıktan sonra döngel mağaralarında gün yüzüne çıkmadığını öğreniyorum. Su mağaradan 100 metre aşağıya akmaktadır.
Akarsuyu takip ederek yürüdüğünüzde “İçme suyudur girilmez!” yazılı küçük su kaynaklarına rastlarsınız. Akarsuyun sonunda küçük bir gölet bulunur. Buradan yukarı doğru baktığınızda mağaranın girişi görülür, fakat buradan mağaralara ve şelaleye ulaşmak mümkün değildir. Keskin ve sarp bir patika yoldan ulaşarak çıkılır mağaralara…
Döngel mağaraları, üst üste üç bağlı mağaradan oluşmaktadır. Ve bu bölgedeki en önemli mağaralardan biridir. Arkeolojik araştırmalar sonucunda elde edilen verilere göre Kahramanmaraş topraklarında ilk yerleşim İ.Ö 40 bin-10 bin yıl önce Paleolotik Dönem’de bu mağaralarda başlamıştır. Mağaranın tabanından tavana kadar yüksekliği 102 metredir. Mağaranın etekleri ceviz ve çınar ağaçları ile kaplı, yemyeşil bir dinlenme ve piknik alanıdır.
Döngel Şelalesi’nin çevresi doğal bir floradır aynı zamanda. Çiçeklerin açtığı bahar aylarından başlayarak her mevsim farklı türden bitkiler doğa resitali oluşturur. Kimi ağaçlar, topraktan dışarı çıkmış kökleri arasından akan suya yön verirler. Bu köklerin arasından dökülen el batmaz serinlikte suyu ve serin havasıyla meşhurdur şelale…
Döngel Şelalesi’nin en güzel yanlarından biri, burada piknik yapma imkanı bulunmasıdır. Şelalenin etrafında yer alan gölgelik ağaçlar, piknik için mükemmel bir atmosfer sunar. Piknik için yola çıktığınızda yanınıza erzak almasanız da olur. Döngel köyünden domates, biber, peynir, tereyağ, yoğurt; mevsimine göre meyve gibi ürünlerden alınabilir. Hatta ekmek kokusunun geldiği evi bulursanız yufka ekmeğinizi, bazlamanızı da alın derim.
Döngel Şelalesi’nin etrafı sarp kayalıklarla çevrilidir. Bu nedenle piknik yapmanın yanı sıra doğa yürüyüşleri, dağcılık, kamp, foto safari için de ideal mekândır. Sonrasında şelalenin serin sularına bırakabilirsiniz kendinizi.
Yazarken özledim. Şimdi ne güzeldir, içinde bulunduğumuz sonbahar günlerinde Döngel Şelalesi… Ağaçlardan dökülen sararmış ve kahverengi yapraklar suyun üzerini örtmüş, kışa hazırlanıyordur.
Ancak, iki göze çarpan sorun şelalenin büyüsüne gölge düşürmektedir. Bunlardan ilki; son yıllarda suyun içine, kenarına işletmeciler tarafından yapılan plansız ve düzensiz görünüme sahip çardaklar. İkincisi; Döngel Şelalesi’nin üzerine çevrede bulunan köylerin elektrik ihtiyacını karşılayan “Tekir-Döngel Hidroelektrik Santrali” kurulmuştur. Bu santral şelalenin suyunda azalmaya, dolayısıyla görselliğin bozulmasına neden olmaktadır. Şehirlerin kimliklerinin oluşmasında turizm noktasında doğal güzelliklerin varlığı ve korunması önem teşkil etmektedir. Sonuçta, Döngel Şelalesi sadece bir doğal güzellik olmanın ötesinde Kahramanmaraş’ın şehir kimliğini oluşturan yapbozun önemli parçalarından biridir.
Döngel Şelalesi’nin büyülü sesini duymadıysanız, o seste dost ve akrabalarınızla buluşmadıysanız, çok şey kaçırmışsınız demektir. Konu komşunun, hısım ve akrabanın buluşup, kalabalık gruplar hâlinde hafta sonu Döngel Şelalesi’ne gitmesi, Kahramanmaraş’ta oluşan piknik kültürünün farklı bir vechesidir.
Şule Kirişçi
Evelâhir Sayı - 18